Vormingsaanbod

  • Rubriek

  • Type

  • Filters resetten

Burn-out als wake-upcall

Bij zowel werkgerelateerde als parentale burn-outs zegt het lichaam 'stop', zo kan het niet verder. Het moeilijkste is dit signaal ter harte nemen. Maar de oorzaak ligt niet alleen bij onszelf: wat is er maatschappelijk aan de hand? Vanwaar al die stress?

Complotdenken is menselijk

We denken liever zelf na in plaats van alles voor waar aan te nemen. Tot op zekere hoogte is het zelfs aangewezen sceptisch te zijn. Hoe kunnen we nu met onze beperkte kennis inschatten wat 'fake news' is, en wat niet? Hoe tunnelvisie en polarisatie vermijden?

De 21ste eeuw van China?

China ontwikkelde zich sinds 1949 razendsnel van een van de armste landen in de wereld tot kandidaat grootste economie ter wereld. Hoe slaagde het daarin? Heeft China de ambities om de rol van de VS over te nemen of wordt het een vreedzame supermacht?

De Europese verkiezingen

De verkiezingen staan in 2024 terug op de agenda. Zo ook de Europese verkiezingen. Wil jij je optimaal voorbereiden, wil je meer weten over het belang van jouw stem op het Europese niveau of krijg je graag nog eens een update over de werking van de Europese besluitvormingsmachine? Dat kan!

Diversegem

Beeld je in dat we helemaal opnieuw konden beginnen: wie mag dan bepalen hoe onze samenleving of organisatie eruit zou zien? Diversegem is de naam van een fictieve wijk waarvoor we samen nieuwe inwoners zoeken: wie krijgt de touwtjes in handen als we helemaal opnieuw konden beginnen?

Dochter van de dekolonisatie

Nadia Nsayi is een dochter van België en Congo. Aan de hand van haar gemengd familieverhaal vertelt ze over de Belgische kolonisatie van Congo en de koloniale erfenissen in België. Ze eindigt met een pleidooi voor dekolonisatie.

Is waardig wonen betaalbaar voor iedereen?

Er is een wooncrisis gaande: er is een gebrek aan kwalitatieve, betaalbare en geschikte woningen. Vooral grote gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare situatie wonen te klein, te duur en ongezond. Een expert van Collectief Goed licht de sociale woningproblematiek toe.

Israël en Palestina: een onmogelijke vrede?

De Israëlisch-Palestijnse kwestie is ondertussen al meer dan 75 jaar oud. Toch is een oplossing vandaag verder af dan ooit. Deze voordracht biedt een historisch overzicht van de Israëlisch-Palestijnse kwestie en stelt de prangende vraag: is vrede nog mogelijk?

Macht van de media

In een democratische samenleving is de brede verspreiding van informatie een must. De media dragen een grote verantwoordelijkheid en hebben tegelijkertijd een enorme macht. Karl van den Broeck neemt de media kritisch onder de loep, met aandacht voor onafhankelijkheid, digitalisering en AI.

Oorlog in Oekraïne: hoe is het zover kunnen komen?

De oorlog in Oekraïne raakt ons diep. De hevigheid waarmee het Russisch leger tekeergaat, werpt vragen op. Hoe is het zover kunnen komen? En wat kunnen wij van hieruit doen?