Vormingsaanbod

  • Rubriek

  • Type

  • Filters resetten

Burn-out als wake-upcall

Bij zowel werkgerelateerde als parentale burn-outs zegt het lichaam 'stop', zo kan het niet verder. Het moeilijkste is dit signaal ter harte nemen. Maar de oorzaak ligt niet alleen bij onszelf: wat is er maatschappelijk aan de hand? Vanwaar al die stress?

Complotdenken is menselijk

We denken liever zelf na in plaats van alles voor waar aan te nemen. Tot op zekere hoogte is het zelfs aangewezen sceptisch te zijn. Hoe kunnen we nu met onze beperkte kennis inschatten wat 'fake news' is, en wat niet? Hoe tunnelvisie en polarisatie vermijden?

De 21ste eeuw van China?

China ontwikkelde zich sinds 1949 razendsnel van een van de armste landen in de wereld tot kandidaat grootste economie ter wereld. Hoe slaagde het daarin? Heeft China de ambities om de rol van de VS over te nemen of wordt het een vreedzame supermacht?

De pensioenregeling en toegelaten activiteiten na pensioen

Na een leven van hard werken, wil iedereen nog wel wat genieten. Daarom vraag je je terecht af hoeveel en welk pensioen je zal ontvangen én welke mogelijkheden er bestaan om nog wat bij te verdienen en toch pensioen te genieten.

Diversegem

Beeld je in dat we helemaal opnieuw konden beginnen: wie mag dan bepalen hoe onze samenleving of organisatie eruit zou zien? Diversegem is de naam van een fictieve wijk waarvoor we samen nieuwe inwoners zoeken: wie krijgt de touwtjes in handen als we helemaal opnieuw konden beginnen?

Dochter van de dekolonisatie

Nadia Nsayi is een dochter van België en Congo. Aan de hand van haar gemengd familieverhaal vertelt ze over de Belgische kolonisatie van Congo en de koloniale erfenissen in België. Ze eindigt met een pleidooi voor dekolonisatie.

Hoe leven we in 2050?

In deze lezing verneem je alles over de Europese ambities – een groene en digitale omschakeling - en hoe ver het daarmee staat. Zin om mee vooruit te blikken?

Is waardig wonen betaalbaar voor iedereen?

Er is een wooncrisis gaande: er is een gebrek aan kwalitatieve, betaalbare en geschikte woningen. Vooral grote gezinnen in een maatschappelijk kwetsbare situatie wonen te klein, te duur en ongezond. Een expert van Collectief Goed ligt de sociale woningproblematiek toe.

Oorlog in Oekraïne: hoe is het zover kunnen komen?

De oorlog in Oekraïne raakt ons diep. De hevigheid waarmee het Russisch leger tekeergaat, werpt vragen op. Hoe is het zover kunnen komen? En wat kunnen wij van hieruit doen?

Ringland en de Antwerpse mobiliteit

Ringland zette in 2014 de overkapping van de Antwerpse ring op de agenda. Sindsdien is Ringland uitgegroeid tot een breedgedragen burgerbeweging die ook weegt op het beleid. Hoe deden ze dat?