Vormingsaanbod

  • Rubriek

  • Type

  • Filters resetten

Het Groen Kwartier

Hoe werd het domein van het Militair Hospitaal een groene oase midden in de stad? Dat is het verhaal van het Groen Kwartier dat we tijdens deze wandeling vertellen.

Historische wandeling Antwerpen

Waarom zijn de Antwerpenaren toch zo vol van hun stad? Ontdek het in de klassieker der klassiekers: de historische wandeling. Ontrafel de rijke geschiedenis van Antwerpen en bewonder de pracht en praal van weleer.

Oosterse theeceremonie

De oorsprong van de theeplant ligt in China. De Chinese theecultuur is er al duizenden jaren oud. Men spreekt er ook over de virtuositeit van diegene die de thee bereidt. Tijdens deze stille theeceremonie beleven we de thee met al onze zintuigen.

Over stilte

Sommigen beschouwen stilte als stilzwijgend geluk, anderen zijn er juist bang voor. Joris Capenberghs wandelt door het boek 'Over stilte' van Le Breton, dat hij onlangs uit het Frans vertaalde.

Pieter Paul Rubens

Rubens is onze belangrijkste ambassadeur. Internationaal gekend en geroemd. Ook al tijdens zijn leven. In welke familie is hij geboren? En in welke tijd? Kennen jullie het familiedrama? Wat waren zijn andere passies buiten de schilderkunst. Wie waren zijn vrouwen? Wie waren zijn vrienden?

Rond de wieg van Antwerpen en verder …

Een “wieg” op enkele heuvels, een haast 1000 jaar oude stadsmuur, het 500 jaar oude Vleeshuis, … Wandel mee door de geschiedenis van de stad.

Sagen en legenden uit het oude Antwerpen

Brabo kennen we allemaal wel. En dat hij de hand van de reus in de Schelde wierp is algemeen geweten. Maar wie was die Brabo eigenlijk? En waar kwam hij vandaan? En de zwaanridder die huwde met Elsa van Brabant. Hoe gaat dat verhaal?

Sjiek wonen rond het museum

Tijdens deze wandeling trekken we door de wijk Het Zuid. We verkennen de directe omgeving van het Museum voor Schone Kunsten en zetten de spot op de vele pronkwoningen in de buurt.

Tunnels, blote voeten en geheimen in het bos

De wandeling 'Tunnels, blote voeten en geheimen in het bos' is ongeveer 4 km lang. Onderweg spot je bijzondere steenbakkerijrelicten en de geheime bewoners van het bosrijke gebied van de Schorre. De fascinerende regio staat symbool voor de kleiontginning en de baksteenindustrie.

Van het Centraal station naar de Groenplaats

Wandel mee over de centrale as van het Station via de Keyserlei, de Leysstraat en de Meir naar de Groenplaats. Ontdek de architectuurstijlen en hun specifieke kenmerken. Op deze wandeling vinden we Art Nouveau, Art Déco, Ecclectisch, Rococo, Renaissance, Beaux Arts, Neo-klassiek,…