Vormingsaanbod

  • Rubriek

  • Type

  • Filters resetten

Het Groen Kwartier

Hoe werd het domein van het Militair Hospitaal een groene oase midden in de stad? Dat is het verhaal van het Groen Kwartier dat we tijdens deze wandeling vertellen.

Het Sint-Andries kwartier

Tijdens deze historische vertelling beleven we het schilderachtige Sint-Andrieskwartier. Arme sukkelaars, hoeren en pooiers leefden tussen de volksfiguren in armoedige gangen en stegen. Een wijk met een kerk met een aparte geschiedenis en vele creatieve geesten.

Historische wandeling Antwerpen

Waarom zijn de Antwerpenaren toch zo vol van hun stad? Ontdek het in de klassieker der klassiekers: de historische wandeling. Ontrafel de rijke geschiedenis van Antwerpen en bewonder de pracht en praal van weleer.

Over stilte

Sommigen beschouwen stilte als stilzwijgend geluk, anderen zijn er juist bang voor. Joris Capenberghs wandelt door het boek 'Over stilte' van Le Breton, dat hij onlangs uit het Frans vertaalde.

Pieter Paul Rubens

Rubens is onze belangrijkste ambassadeur. Internationaal gekend en geroemd. Ook al tijdens zijn leven. In welke familie is hij geboren? En in welke tijd? Kennen jullie het familiedrama? Wat waren zijn andere passies buiten de schilderkunst. Wie waren zijn vrouwen? Wie waren zijn vrienden?

Rond de wieg van Antwerpen en verder …

Een “wieg” op enkele heuvels, een haast 1000 jaar oude stadsmuur, het 500 jaar oude Vleeshuis, … Wandel mee door de geschiedenis van de stad.

Sagen en legenden uit het oude Antwerpen

Brabo kennen we allemaal wel. En dat hij de hand van de reus in de Schelde wierp is algemeen geweten. Maar wie was die Brabo eigenlijk? En waar kwam hij vandaan? En de zwaanridder die huwde met Elsa van Brabant. Hoe gaat dat verhaal?

Scheldeland, over natuur en erfgoed

Je hoeft heus niet naar verre buitenlanden voor pittoreske landschappen, oude kerkjes en kastelen. In de vallei van de Schelde waan je je op vakantie met natuur en cultuur bij de hand. Misschien wordt het groene lint van Antwerpen tot Gent zelfs een nieuw nationaal natuurpark.

Sjiek wonen rond het museum

Tijdens deze wandeling trekken we door de wijk Het Zuid. We verkennen de directe omgeving van het Museum voor Schone Kunsten en zetten de spot op de vele pronkwoningen in de buurt.

Thee, een venster op cultuur

Thee en kruidenthee wordt over heel de wereld en door de eeuwen heen gedronken. Vrijwilligers van FMDO geven je een culturele inwijding. Daarna proef je van een heerlijke kruidenthee uit Peru, Suriname, Marokko, of ... Zalig!