Vormingsaanbod

  • Rubriek

  • Type

  • Filters resetten

Bedgeheimen uit het verleden

Hoe ging het er aan toe in onze gewesten tussen de lakens? De maagden. Het huwelijk en overspel. De verboden seks en prostitutie. De bad-rituelen al dan niet met een erotisch kantje. De kuisheidsgordels. Het folteren en de straffen. Wanneer mocht je wél en wanneer niet vrijen van de kerk?

Borgerhout, bakfietsen en pleintjesvoetbal

In het zeer dichtbevolkte Borgerhout is één bewoner op drie jonger dan 18. De schaarse groene en open ruimte worden er dus intensief gebruikt. Toch is hier de voorbije jaren veel gerealiseerd. Ontdek mee de winkeltjes, de bars, de galerijen, .... en waar bewoners van dromen en voor ijveren.

Congolese sporen

Tijdens deze tocht in Antwerpen ontdekken we de relatie tussen Antwerpen en Congo op cultureel en handelsvlak vanaf de 16de eeuw tot vandaag. We bespreken de kolonisatie van Congo, de verrijking van bepaalde Antwerpse families, ... Maar ook hoe onze kijk op dat koloniaal verleden verandert.

De gezellige straatjes van Deurne Dorp

Het landelijke Deurne veranderde vanaf de 19de eeuw in sneltempo. Het Dorp aan de Schijn, werd een arbeidersbuurt. De smalle en vaak onbekende straatjes rond het Cogelsplein vertellen het verhaal van de gewone man die er woonde, werkte en er plezier maakte.

De kunst van het theezetten

Op welke manier bereid ik mijn thee het beste? Zet je beter thee in glas of in keramiek? In deze workshop krijg je een inleiding over thee, de theeplant, de theesoorten en de belangrijkste principes bij het zetten van thee. Thee smaakt nooit meer hetzelfde!

Degustatie: culinair met thee

De wereld van de kwaliteitstheeën is ontzettend boeiend, rijk en eeuwenoud. Maar wat gebeurt er wanneer je de thee combineert met een hapje? Zoet, uiteraard, of met hartig gerechtje? Verken de mogelijkheden tijdens deze interactieve degustatie. Je gaat geïnspireerd naar huis!

Excursie naar het steenbakkerijmuseum E.M.A.B.B.

Een excursie naar het Steenbakkerijmuseum E.M.A.B.B. laat geen enkel facet van het roemruchte baksteenverleden van de Rupelstreek onbelicht. Een korte wandeling leid je door het dorpsgezicht Noeveren om terug te keren naar de steenbakkerijsite.

Fietsen langs de stroom

Antwerpen is bezig met een grootschalige heraanleg van de Scheldekaaien. Deze strook van 6,7 kilometer verandert de volgende jaren grondig van uitzicht met verschillende invullingen, gaande van een park tot innovatief bedrijventerrein. Ga mee op fietstocht langs de Kaaien!

Fietstour Linkeroever

Fiets mee en ontdek de vele gezichten van Linkeroever, dé groene en blauwe uitwaaiplek voor vele Sinjoren. Het wordt een rustige fietstocht door bestaande en nieuwe woonbuurten, langs water en bossen, met toffe en coole plekken.

Hedendaags / historisch Antwerpen

In de binnenstad van Antwerpen valt er heel wat hedendaagse architectuur te ontdekken. Gevestigde en jonge architectenbureaus realiseerden nieuwe interessante projecten die sterk ingebed zijn in een historische context. We nemen je mee naar enkele boeiende plekken.