Vormingsaanbod

  • Rubriek

  • Type

  • Filters resetten

Antwerpen Dam, wijk in transitie

Den Dam is niet meteen de meest gekende van de Antwerpse wijken. De geïsoleerde ligging maakt van Den Dam het kleine dorp in de stad. De wijk heeft een kleurrijke geschiedenis. Maar wat brengt de toekomst? De wijk is in volle transitie.

Art nouveau

Art nouveau kende een korte bloeiperiode maar een rijke toepassing. Van architectuur, glaskunst en juwelen tot affiches. Art nouveau in al haar vormen. We focussen op de mooiste art-nouveaubouwwerken met de meest diverse toepassingen in Parijs en Wenen.

Bedgeheimen uit het verleden

Hoe ging het er aan toe in onze gewesten tussen de lakens? De maagden. Het huwelijk en overspel. De verboden seks en prostitutie. De bad-rituelen al dan niet met een erotisch kantje. De kuisheidsgordels. Het folteren en de straffen. Wanneer mocht je wél en wanneer niet vrijen van de kerk?

Borgerhout, bakfietsen en pleintjesvoetbal

In het zeer dichtbevolkte Borgerhout is één bewoner op drie jonger dan 18. De schaarse groene en open ruimte worden er dus intensief gebruikt. Toch is hier de voorbije jaren veel gerealiseerd. Ontdek mee de winkeltjes, de bars, de galerijen, .... en waar bewoners van dromen en voor ijveren.

Centraal Station Antwerpen, spoorwegkathedraal

Al meer dan 100 jaar pronkt het Centraal Station in het Antwerps centrum. Sommigen noemen het een spoorwegkathedraal. En buitenlandse journalisten rangschikken het bij de mooiste treinstations ter wereld. We duiken in de geschiedenis van de bouw en renovatie van dit monument.

Congolese sporen

Tijdens deze tocht in Antwerpen ontdekken we de relatie tussen Antwerpen en Congo op cultureel en handelsvlak vanaf de 16de eeuw tot vandaag. We bespreken de kolonisatie van Congo, de verrijking van bepaalde Antwerpse families, ... Maar ook hoe onze kijk op dat koloniaal verleden verandert.

De gezellige straatjes van Deurne Dorp

Het landelijke Deurne veranderde vanaf de 19de eeuw in sneltempo. Het Dorp aan de Schijn, werd een arbeidersbuurt. De smalle en vaak onbekende straatjes rond het Cogelsplein vertellen het verhaal van de gewone man die er woonde, werkte en er plezier maakte.

De gouden eeuw van Antwerpen, ook in de schilderkunst

De gouden eeuw was voor Antwerpen de 16de eeuw. Niet alleen de economie, maar ook de schilderkunst floreerde. Grote namen die iedereen kent zijn Quinten Matsys en Pieter Breughel. Maar er waren er zoveel méér.

De kunst van het theezetten

Op welke manier bereid ik mijn thee het beste? Zet je beter thee in glas of in keramiek? In deze workshop krijg je een inleiding over thee, de theeplant, de theesoorten en de belangrijkste principes bij het zetten van thee. Thee smaakt nooit meer hetzelfde!

Hedendaags / historisch Antwerpen

In de binnenstad van Antwerpen valt er heel wat hedendaagse architectuur te ontdekken. Gevestigde en jonge architectenbureaus realiseerden nieuwe interessante projecten die sterk ingebed zijn in een historische context. We nemen je mee naar enkele boeiende plekken.