Vormingsaanbod

Over stilte

Type: Interactieve voordracht

Aantal sessies: 1 (standaard 2,5 uur)

Doelgroep: volwassenen (18+)

In een wereld waar communicatie norm is, bestaat stilte slechts als onderbreking. De computer valt uit, het telefoongesprek breekt af, de techniek laat het afweten. Stilte is dan ongewenst. En tegelijk verlangen we soms naar stilte. Je wilt even vertragen, jezelf herbronnen, op adem komen. Je gaat wandelen in de natuur of trekt je een tijdje terug.

Doorleefde stilte kan wijzen op respect, begrip en aanvaarding. Zoals de woordeloze verstandhouding van geliefden of vrienden die samen kunnen zwijgen. Toch kan stilte ook de uiting zijn van dwang, afwijzing of onverschilligheid. Als anderen je niet willen zien of horen, leidt stilte tot eenzaamheid.

Wie wil nadenken, mediteren of tot innerlijke rust komen, zoekt de stilte bewust op. Sommigen beschouwen haar als een vorm van stilzwijgend geluk, terwijl anderen er juist bang voor zijn en zich voluit storten in werk, afleiding of ontspanning. Of in de woorden van David Le Breton: “Wel of niet gewenst, stilte heeft altijd het laatste woord”.

Joris Capenberghs wandelt door het boek ‘Over stilte’ van Le Breton, dat hij onlangs uit het Frans vertaalde [Waerbeke, 2021]. Hij licht toe en leest passages voor.

Deze voordracht wordt georganiseerd in samenwerking met Avansa regio Antwerpen.

Indien je deze activiteit minimaal 6 weken op voorhand aangevraagd, zorgt Avansa voor een subsidie-aanvraag bij Auteurslezingen van Literatuur Vlaanderen. In dat geval rekenen wij onderstaand aangepast tarief.

Praktisch

Je betaalt voor deze activiteit € 90

Je vraagt per deelnemer max € 8

Als organisator zorg je voor een laptop, beamer en scherm

Min. aantal deelnemers 8

Kan online georganiseerd worden.

Freelancer img

Begeleider

Joris Capenberghs

Stuur e-mail

Bel 0472 23 18 73 of whatsapp

Meer info

Hoe vraag je deze activiteit aan?

  1. Lees hoe je een activiteit aanvraagt en wat de voorwaarden zijn.
  2. Spreek met de begeleider een datum, begin-, en einduur en locatie af.
  3. Afspraak geregeld? Vraag deze activiteit aan

Neem contact op met info@avansavormingsaanbod.be als de begeleider niet reageert.