Vormingsaanbod

Nieuw in ons aanbod

Je vindt 12 nieuwe titels in ons aanbod. De voorbije maanden actualiseerden we vooral de rubrieken Samenleving & actualiteit en Welzijn met nieuwe vormingen.

Maar ook:

  • interculturele theeworkshops met de vrijwilligers van FMDO.
  • de nieuwe workshop van Steven Vromman, aansluitend bij zijn boek ‘Hoop, een kompas in turbulente tijden’.
  • een nieuwe Oppepper: Vrijwilligerswerk verzekerd

 

Samenleving
& actualiteit

Racisme: stop de pijn

handen samen

Wat is racisme? Hoe kan je reageren als het zich voordoet? Waarom voel je je zo vreemd als je er het slachtoffer van bent? Ikrame Kastit reikt tijdens deze lezing handvatten aan om racisme en de impact ervan op kinderen, jongeren en volwassenen te herkennen.

Lees meer

Macht van de media

Man leest krant

In een democratische samenleving is de brede verspreiding van informatie een must. De media dragen een grote verantwoordelijkheid en hebben tegelijkertijd een enorme macht. Karl van den Broeck neemt de media kritisch onder de loep, met aandacht voor onafhankelijkheid, digitalisering en AI.

Lees meer

Israël en Palestina: een onmogelijke vrede?

skyline van Jeruzalem

De Israëlisch-Palestijnse kwestie is ondertussen al meer dan 75 jaar oud. Toch is een oplossing vandaag verder af dan ooit. Deze voordracht biedt een historisch overzicht van de Israëlisch-Palestijnse kwestie en stelt de prangende vraag: is vrede nog mogelijk?

Lees meer

Ringpark Het Schijn en de Oosterweelverbinding

Rivier Het Schijn

‘Laat het Schijn maar stinken’ is voor oudere Antwerpenaars een volks deuntje. Vandaag is het Schijn een centraal onderdeel van de geplande Ringparken Het Schijn, Lobroekdok en Groenendaal. Van moeilijke geschiedenis naar een groenere toekomst!

Lees meer

De Europese verkiezingen

Europese vlaggen

De verkiezingen staan in 2024 terug op de agenda. Zo ook de Europese. Wil jij je optimaal voorbereiden, wil je meer weten over het belang van jouw stem op het Europese niveau of krijg je graag nog eens een update over de werking van de Europese besluitvormingsmachine? Dat kan!

Lees meer

Vluchtelingen in Europa

Nog nooit waren wereldwijd zoveel mensen op de vlucht als nu. Aan de hand van cijfermateriaal en sprekende beelden plaatsen we alles in perspectief.

 

Lees meer

Welzijn

Vriendschap in tijden van eenzaamheid

cover Vriendschap in tijden van eenzaamheid

Er is iets aan de hand met vriendschap. Sommige mensen kiezen ervoor hun levens rond hun vriendschappen in te richten. Tegelijkertijd is er sprake van een heuse eenzaamheidsepidemie. Na deze voordracht heb je handvatten om je vriendschappen te verdiepen.

Lees meer

Gepassioneerd gepensioneerd

Stoppen met werken beïnvloedt je hele leven en dat van je partner. Het is tegelijkertijd een afscheid en een nieuw begin. Hoe maak je jouw pensioen en dat van je partner tot een succes? Na deze voordracht ga je naar huis met veel inspiratie, concrete tips en aanzetten.

Lees meer

Actief, positief en creatief genieten van je pensioen

We leven steeds langer, veel langer. De pensioentijd duurt steeds langer. De moeite waard dus om er zorgzaam mee om te gaan en erin te investeren. Na deze voordracht ga je naar huis met tips hoe je dat concreet aanpakt.

Lees meer

Milieu,
klimaat en
duurzaamheid

Kunst & cultuur

Oppepper

Hoop, een kompas in turbulente tijden

Cover boek "Hoop. Een kompas in turbulente tijden.

In deze workshop kijkt Steven Vromman naar de wereld waarin we leven en wat er mogelijk op ons afkomt. Dan gaan we op zoek naar mogelijke acties Je gaat naar huis met een aantal nieuwe inzichten en concrete acties voor een hoopvolle toekomst.

Lees meer

Thee, een venster op cultuur

Kruidenthee

Thee en kruidenthee wordt over heel de wereld en door de eeuwen heen gedronken. Vrijwilligers van FMDO geven je een culturele inwijding. Daarna proef je van een heerlijke kruidenthee uit Peru, Suriname, Marokko, of … Zalig!

Lees meer

Vrijwilligerswerk verzekerd

Hoe zorg je ervoor dat je vrijwilligers beschermd aan de slag kunnen? Deze opleiding neemt je mee in de aandachtspunten omtrent aansprakelijkheid en geeft tips voor het regelen van een verzekering voor je vrijwilligers.

Lees meer