Vormingsaanbod

Nieuw in ons aanbod

De lancering van onze website Avansa Vormingsaanbod dateert van midden 2021. Hoog tijd voor een opkuis en update. Enkele vormingen verdwenen uit het aanbod, enkele kwamen erbij.

Deze vormingsactiviteiten zijn nieuw in ons aanbod.

 

Digitaal mee

Vaardig

Facebook voor beginners

Hoe zet je je eerste stappen op Facebook? Hoe maak je een Facebookpagina aan? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in deze workshop. Bedoeld voor mensen die niet of weinig vertrouwd zijn met Facebook.

Lees meer

Instagram voor beginners

We gaan samen aan de slag om Instagram te verkennen. Hoe maak je een gratis profiel aan? Wat kan je posten via Instagram? Hoe kan je andere mensen volgen? Na deze workshop weet je of Instagram iets voor jou is.

Lees meer

Vaardig en veilig op je elektrische fiets

Twee mensen op een e-bike

Veilig rijden met een elektrische fiets is niet zomaar vanzelfsprekend. Je fiets kennen, je rijgedrag aanpassen en een beetje onderhoud erbij, en je bent vertrokken! In deze workshop breng je je fiets gewoon mee, zodat je kan oefenen.

Lees meer

Kunst & cultuur

Wieg van Antwerpen, dichtbij het Vleeshuis

Hoe en waar is de stad Antwerpen ontstaan? In deze voordracht gaan we op zoek naar de geschiedenis voor de gouden eeuw van Antwerpen. Waarom won Antwerpen het boven Brugge? We verhalen over het Vleeshuis, de ‘Antwerpse Poesje’, het Schipperskwartier, …

Lees meer

Het Sint-Andries kwartier

Tijdens deze historische vertelling beleven we het schilderachtige Sint-Andrieskwartier. Arme sukkelaars, hoeren en pooiers leefden tussen de volksfiguren in armoedige gangen en stegen. Een wijk met een kerk met een aparte geschiedenis en vele creatieve geesten.

Lees meer

Centraal Station Antwerpen, spoorwegkathedraal

Al meer dan 100 jaar pronkt het Centraal Station in het Antwerps centrum. In deze voordracht duiken we in de geschiedenis van dit monument.

Lees meer

Art nouveau

Art nouveau kende een korte bloeiperiode maar een rijke toepassing. Van architectuur, glaskunst en juwelen tot affiches. Art nouveau in al haar vormen. We focussen op de mooiste art-nouveaubouwwerken met de meest diverse toepassingen in Parijs en Wenen.

Lees meer

Was het vroeger beter?

Is het wel waar dat vroeger alles beter was? Of zien we door de gekleurde bril van de nostalgie? Hoe snel gaat de evolutie en is die van alle tijden? Lieve begint haar verhaal met het levensverhaal van haar grootmoeder, geboren in 1898.

Lees meer

De gouden eeuw van Antwerpen, ook in de schilderkunst

De gouden eeuw was voor Antwerpen de 16de eeuw. Niet alleen de economie, maar ook de schilderkunst floreerde. Grote namen die iedereen kent zijn Quinten Matsys en Pieter Breughel. Maar er waren er zoveel méér.

Lees meer

Antwerpen Dam, wijk in transitie

Den Dam is niet meteen de meest gekende van de Antwerpse wijken. De geïsoleerde ligging maakt van Den Dam het kleine dorp in de stad. De wijk heeft een kleurrijke geschiedenis. Maar wat brengt de toekomst? De wijk is in volle transitie.

Lees meer

Scheldeland, over natuur en erfgoed

tekening Scheldeland

Je hoeft heus niet naar verre buitenlanden voor pittoreske landschappen, oude kerkjes en kastelen. In de vallei van de Schelde waan je je op vakantie met natuur en cultuur bij de hand. Misschien wordt het groene lint van Antwerpen tot Gent zelfs een nieuw nationaal natuurpark.

Lees meer